Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld worden Holocaustslachtoffers herdacht. Ook in Zuidlaren wordt stil gestaan bij de slachtoffers. Op 26 januari om 17.00 uur opent burgemeester Marcel Thijsen het tijdelijke monument 'Levenslicht' bij de synagoge in Zuidlaren. Een monument dat onderdeel is van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Voorafgaande aan de onthulling om 15.30 uur, is er in de synagoge een concert van Niki Jacobs zij zingt Jiddische liederen van weemoed en hoop, onder begeleiding van altviool, accordeon en cello. Na de onthulling worden de namen voorgelezen van de vermoorde Joodse inwoners van Tynaarlo.

Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij het oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 75 jaar bevrijding een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde: “Levenslicht”  Het project bestaat uit 104.000 lichtgevende steentjes. Het getal 104.000 staat voor het aantal Joden, Roma en Sinti die uit Nederland gedeporteerd zijn en in de vernietigingskampen zijn vermoord.

Steentjes staan voor blijvende herinnering. In sommige culturen worden op  graven van mensen kleine steentjes gelegd, symboliserend: “Je blijft in mijn herinnering”. Dit monument wordt op 16 januari in Rotterdam onthuld en vervolgens in gedeelten over alle gemeentes in Nederland verdeeld, waar Holocaustslachtoffers zijn gevallen. De gemeente Tynaarlo plaatst het Levenslicht monument bij de synagoge in Zuidlaren, Zuiderstraat 1.

Tekst: Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren
Foto: Zijaanzicht Levenslicht (foto Marco de Swart).

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief