Het Herdenkingscomité Eelde organiseert in de maand april het scholenprogamma voor de groepen 7/8 van de basisscholen in Eelde-Paterswolde en Eelderwolde. Het scholenprogramma houdt in dat in interactieve lessen aandacht wordt besteed aan de Tweede Wereldoorlog, het verzet en onze vrijheid, in het bijzonder gericht op ons dorp.  In het kader van het scholenprogramma zijn dit jaar alle leerlingen van groep 8 uitgenodigd om te komen kijken naar het theaterstuk 'Meisje van de linnenkamer'. 
 

De scholen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen een spreker in de klas uit te nodigen. Onder de sprekers die het Herdenkingscomité hiervoor benadert zijn zonen van oud-verzetsstrijders, de oud-voorzitter van het Oorlogs- en verzetcentrum in Groningen en een dorpsgenoot die alles weet van de geschiedenis van het vliegveld in Eelde. De onderwerpen van de gastlessen variëren van het verzet in Eelde-Paterswolde tot het verhaal achter de verschillende monumenten in ons dorp, zoals het Lancastermonument in Eelderwolde en de monumenten in het Kluivingsbos, de Duinen en op de begraafplaats, voor verzetsheld Stoffer Holtjer. 
 

De sprekers gaan met de kinderen in gesprek over de oorlog in het dorp en de leerlingen worden gestimuleerd zelf na te denken over dilemma’s waarvoor de mensen in oorlogstijd werden gesteld. Ook bestaat de mogelijkheid zelf een monument te bezoeken, om daar stil te staan bij oorlog en bevrijding.


De gebeurtenissen van toen zijn te ingrijpend om te vergeten. Het Herdenkingscomité vindt het van groot belang dat ook de kinderen van nu, inmiddels de derde of vierde generatie na de oorlog, beseft hoe geweldig, en zelfs hoe bijzonder het is om in vrijheid te kunnen leven en opgroeien, in een wereld en land met toenemende spanningen. Om die reden worden de kinderen van de basisscholen ieder jaar betrokken bij de herdenking.



"De afgelopen jaren hebben wij met CKC De Rietzanger geparticipeerd in het scholenprogramma. Een ontzettend fijne en goede samenwerking. De oorlog is namelijk niet iets waar onze leerlingen elke dag mee bezig zijn maar wel iets waar ze enorm door gefascineerd raken als dit op een indringende manier verteld wordt. Oud en jong komen bij dit project samen, voor de oudere mensen die deelnemen vaak een openbaring om te zien hoeveel kinderen eigenlijk van WO2 weten en voor de kinderen een uitgelezen kans om de prangende vragen die ze hebben te stellen aan de 'experts'. Wij hopen dat we als school nog lang gebruik mogen maken van het mooie werk dat de stichting neerzet."
 

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief