Leerlingen uit de groepen 7 en 8 bezoeken in de week van 13 april verschillende monumenten in het dorp. We nemen ze mee in de geschiedenis van de betreffende locatie. Leerlingen leggen daarna bloemen neer en houden samen een minuut stilte.
Herdenkingsteen R.A.Berg: De Drift Eelde
Ter hoogte van De Drift 4 te Eelde is op zaterdag 3 februari 1945 een Spitfire neergestort. Het geallieerde toestel werd gevlogen door de Noorse piloot Rolf Arne Berg. Het toestel was onderdeel van het 332e squadron en nam deel aan een aanval op Fliegerhorst Eelde.
Het Duitse afweergeschut rond het vliegveld raakte dit toestel echter in de bakboordvleugel. De Spitfire tolde om de as en sloeg op deze plek tegen de grond. Rolf Arne Berg kwam om het leven.
Drie dagen na de crash werd hij begraven op de Algemene begraafplaats in Eelde. Ruim een jaar later is zijn stoffelijk overschot gecremeerd en werd zijn as overgebracht naar de Noorse plaats Orkanger en daar begraven. In Noorwegen is Berg een oorlogsheld. In de boerderij waarop het toestel neerkwam woonde de familie Hartlief. De schade aan deze boerderij was groot. De schuur stortte in en koeien werden gedood of moesten worden afgemaakt.
Maar wie was Rolf Arne Berg? Waarom nam hij deel aan deze voor hem laatste fatale vlucht? Marieke Voormolen vertelt aan de leerlingen het verhaal van deze Noorse oorlogsheld.
Lancaster monument kruising Woltsingel-Ubbinkseiland in Eelderwolde
Op 20 oktober 1943 vertrokken vanuit Engeland 358 Lancaster bommenwerpers om de Duitse stad Leipzig te bombarderen. Eén daarvan, de ED555, maakte deel uit van het 100 RAF Squadron uit Grimsby (Engeland). Aan boord waren één Canadese- en zes Engelse jongemannen die aan hun 27e missie begonnen. Waren ze bang? Zochten ze het avontuur? Op de terugweg naar Engeland werd dit vliegtuig boven Groningen door een Duitse nachtjager neergeschoten. De brandende Lancaster explodeerde in de lucht. Wrakstukken en lichamen van de omgekomen vliegers kwamen verspreid over een groot gebied bij de Madijk (nu Ter Borchlaan) in Eelderwolde neer. Eén van de vliegers kwam terecht op het dak van een schuur en een ander werd uiteindelijk gevonden in een volkstuintje op Piccardthof in Groningen. Hun lichamen werden begraven op de Eelder begraafplaats, waar ze nog steeds rusten.
In Eelderwolde is in 2015 ter herinnering aan hen een gedenksteen onthuld op de kruising Woltsingel-Ubbinkseiland. Bij de steen zijn zeven moeraseiken geplant; één voor ieder gesneuveld bemanningslid. Lars van Dijk vertelt waarom dit monument is opgericht.