Scholenprogramma

Scholen programma

Bezoek aan monument

Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen bezoeken in de week van13 april een monument; De Duinen. Kluivingsbos of het Lancastermonument. 

De Duinen 

We gaan in gesprek met de leerlingen over de gebeurtenissen rond dit monument bij De Duinen dat voor het huis van de toenmalig bewoners, de familie Meijer is geplaatst. Zij boden onderdak aan Hans van Hessen in hun boerderij, verborgen voor de Duitse bezetters. We geven een toelichting en leerlingen kunnen vragen stellen. 

Lancastermonument 

We vertellen over de achtergrond van het monument en het verhaal van een van de vliegeniers van de Lancaster. Leerlingen kunnen vragen stellen.

Kluivingsbos

We vertellen over het monument dat hier staat ter nagedachtenis aan Jacob de Vries. Hij werd op de bevrijdingsdag van Eelde door wegtrekkende Duitsers vermoord. Daarnaast herdenkt het monument Willem Harm Rutgers, een inwoner van Paterswolde die in de oorlog het leven liet.

We wensen jullie allen een leerzame dag!

 

Overig digitaal materiaal:
Eelder oorlogsverhalen met wandelingen

Een serie van 13 verhalen over de oorlog in Eelde, Paterswolde en Eelderwolde. Verhalen gemaakt op basis van feiten, gesproken en ondersteund met beeldmateriaal, verkrijgbaar in boekvorm, maar ook te zien op deze website en via de app Space Time Layers van NewNexus (te downloaden voor de smartphone in de Playstore of Appstore).
Anne Frank vlogt in nieuwe YouTube-serie

De Anne Frank Stichting zet elke week een aflevering van de serie Anne Frank Videodagboek op YouTube. Hierin leer je Anne kennen door haar vlogs, in plaats van door haar dagboek.
Lees- en luisterboeken

Je kunt je tot je 19e verjaardag gratis inschrijven bij de online bibliotheek voor lees- en luisterboeken. Ook voor onderwerpen geschiedenis en de bezettingstijd, zie bijvoorbeeld deze leesboeken, maar ook e-books in de categorie 9-12.

 

Nieuws

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief