Herdenking Kluivingsbos

Datum activiteit 13 april 2020
Tijd activiteit Online vanaf 16.00 uur
Locatie Kluivingsbos

13 april:    Eelde bevrijd: een dag van vreugde en verdriet.

Op 13 april 1945 trokken de geallieerde troepen Eelde binnen. Overal kwam de rood-wit-blauwe vlag tevoorschijn. Dit was het begin van een traditie om op de 13e april te vlaggen. 

Maar 13 april was ook een dag van verdriet. Niet alle Duitse soldaten waren gevlucht of gaven zich over. Hier en daar werd geschoten en Aaltje van Bruggen, Trientje Ezenga en Harmtje Kregel werden getroffen. Aaltje en Trientje overleefden dit niet en Harmtje alleen na een leven vol operaties.  Jacob de Vries werd op de dag van de Bevrijding in het Kluivingsbos neergeschoten. Hij werd overgebracht naar het Zeehospitium (het Familiehotel), waar hij om 16.00 uur aan zijn verwondingen bezweek.
 
De route vanaf De Punt tot aan het Kluivingsbos is onlangs opnieuw gereden, waarbij onderweg werd stil gehouden bij plekken die ook genoemd zijn in het boekje “Oorlogsverhalen uit Eelde; langs plekken uit de Tweede Wereldoorlog in Eelde-Paterswolde en Eelderwolde” dat te koop is bij Micadeau en de Read Shop. Van de rit is een  filmopname gemaakt.

Vier de bevrijding en hang de vlag uit


Door allemaal op de 13e de vlag uit te steken, laten we elkaar zien dat vrijheid voor ons belangrijk is, van levensbelang. Doet u mee?

Dat “wij samen” gevoel willen we tot uitdrukking brengen door een groot aantal binnen- en buitenlandse vlaggen te laten wapperen bij de rotonde nabij Albert Heijn. 

Herdenking Kluivingsbos


Ter nagedachtenis  aan alle oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeente Eelde leggen we bloemen bij het monument in het Kluivingsbos. Bij het monument zal kort worden gesproken. Vanwege de coronacrisis kan hier helaas geen publiek bij aanwezig zijn. Daarom wordt ook van deze plechtigheid een filmopname gemaakt

Kijk online mee    


Vanaf 16.00 uur zijn de opnames van de Herdenking, een persoonlijk verhaal van Berend de Vries en de route van de Canadese bevrijders van de Punt tot het Kluivingsbos te zien op de websites www.4meieeldepaterswolde.nl  en www.oleel.nl en via de Facebookpagina’s van de beide organisaties.

Klokken Dorpskerk


Om 16.00 uur luiden we de klokken van de Dorpskerk .Tijdens het luiden van de klokken herdenken we gezamenlijk de slachtoffers uit onze dorpen. 
 

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief