Deze film voert u mee langs de route die de Canadese soldaten exact 75 jaar geleden reden bij de bevrijding van Eelde op vrijdag 13 april 1945. Onderweg wordt hier en daar even stilgestaan bij een aantal plekken waar zich die dag enkele bijzondere gebeurtenissen afspeelden. De route loopt van De Punt tot Eelderwolde. In de film vertelt Berend De Vries zijn persoonlijke belevenis van die dag, de dag waarop zijn vader Jacob alsnog werd neergeschoten.

Aan het eind van de film zien we de sobere herdenking in het Kluivingsbos met een toespraak van Adriaan Ferf, voorzitter Stichting Herdenkingscomité Eelde.

In 13 korte films over de bevrijding en over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in Eelde wordt nog dieper en uitgebreider ingegaan. Deze kunt u bekijken op dit YouTube kanaal. Ook in het speciaal verschenen wandel- en fietsrouteboekje ‘Oorlogsverhalen uit Eelde’ (Langs plekken uit WO II) vindt u een toelichting op de verhalen.

*Camera: Fenny Eckhardt-Krijthe, Vera Lolkema, Jur Eckhardt * Foto’s: D. Guravitch, privé collecties Van Bruggen, Arends en De Vries, Ol Eel, Jan Willem van Bruggen * Montage en realisatie: Vera Lolkema * Script en voice-over: Jur Eckhardt Speciale dank aan de chauffeurs van de legervoertuigen: Jan Hommes, Christian Koole en Sietse Huizinga.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief