13 april: Vorig jaar zou deze dag het startpunt zijn voor veel activiteiten in het kader van de herdenking van onze bevrijding door de geallieerde troepen 75 jaar geleden.

Nu, een jaar later, ervaren we nog altijd de gevolgen van één van de grootste crises sinds de Tweede Wereldoorlog. Een crisis die, net als de Tweede Wereldoorlog, niet alleen ons land maar de hele wereld treft. En die nog niet voorbij is.

Een crisis waar we stukjes van de in 1945 herwonnen vrijheden voor in moeten leveren. Waardoor we beperkt zijn in onze ontmoetingen, onze avonden, onze vakanties. Die we, naar mate hij langer duurt, steeds meer ervaren als een drastische inperking van onze manier van leven. Die een sterk beroep doet op ons begrip en ons uithoudingsvermogen. Want hoe graag willen we onze kinderen, onze ouders onze vrienden  niet gewoon een knuffel kunnen geven? Met elkaar kunnen eten en feesten, weer kunnen reizen, onze collega’s weer ‘live’  zien. 

Als je Nederlanders vraagt wat ze een belangrijke waarde vinden, noemen ze het woord ‘vrijheid’ het vaakst. Vrijheid staat in Nederland hoog in het vaandel. Logisch dus dat wij het  moeilijk hebben met de inperkingen van onze vrijheid. Dat we erover mopperen, vragen om meer vrijheden naar de opening van terrassen, sportscholen en  uitgangsgelegenheden. Om een routekaart naar ‘normaal’.

Maar ervaren we door deze inperkingen te gelijkertijd niet hoe belangrijk  de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, te zijn wie je wilt, te kunnen zeggen en schrijven wat je denkt voor ons is.  Hoeveel we daarvoor daarom verschuldigd zijn aan de jonge mensen van over de hele wereld die zich inzetten om de Duitse troepen en hun handlangers te verslaan en ons de vrijheden die ons ontnomen waren terug te geven. Hoe belangrijk onze dorpsgenoten waren die hun leven waagden en soms verloren om anderen te beschermen en streden voor onze vrijheid.

Dat beseffen is het belang van de 13e april. De dag dat ons dorp  bevrijd werd. Lang heeft het Herdenkingscomité gedacht dat we op deze dag Corona al zo ver onder controle zouden hebben dat er herdenkingsactiviteiten zoals onder andere een vlaggenmonument en een tocht met oude militaire voertuigen konden laatsvinden. Dat kan niet en die gaan niet door. Maar vlaggen zoals gebruikelijk op 13 april kan natuurlijk wel.

Natuurlijk herdenken we op 4 mei de slachtoffers en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. We  kunnen helaas nog niet samen herdenken in de Dorpskerk, tijdens  de stille tocht en de 2 minuten stilte bij het oorlogsmonument. Maar we kunnen wel kransen en bloemen leggen bij het monument op de begraafplaats, er een moment stil zijn en zo eer betonen aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. We kunnen dit niet allemaal tegelijkertijd doen, maar wel ieder op een eigen moment.

Iedereen is daarom uitgenodigd op een eigen gekozen moment in de avond naar de begraafplaats te komen en een bloem te leggen bij het monument en er even bij stil te houden.  Op deze manier herdenken we toch samen.

De burgemeester en het Herdenkingscomité zullen overdag de kransen leggen en de gehele dag zullen de vlaggen er halfstok hangen. Tussen half zeven en negen uur is er erewacht bij het monument en zijn er bloemen om bij het monument te leggen.

Omdat we ook niet om zeven uur samen kunnen komen in de Dorpskerk, zal  de herdenkingsbijeenkomst worden gelivestreamd.  Het programma zal anders zijn dan gebruikelijk  met andere liederen en sprekers.  Hoe deze bijeenkomst thuis bij te wonen en wat het programma is, komt nog in de krant te staan.

Tot slot: de Denker des Vaderlands zegt het als volgt:
Vrijheid – we wisten het al, maar het is het afgelopen jaar opnieuw duidelijk geworden – is maar beperkt maakbaar. Het is kwetsbaar. Een virus kan zomaar, tenminste een jaar lang, roet in het eten gooien. En alles wat we dan inleveren moeten we stap voor stap weer terugveroveren en opnieuw opbouwen. Het fundament van de vrije samenleving is gelukkig robuust, en lijkt onaangetast. Dat is wat we ieder jaar herdenken, en wat we elke dag opnieuw dienen te beschermen en te versterken.  

Herdenkingscomité Eelde

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief