‘Dit is topsport…’ Directeur van het Familiehotel Dick Postma krabt op zijn hoofd, de vellen met tekst in de hand. Zojuist heeft regisseuse Judith Mulder beeldend voorgedaan hoe hij de scène kan verbeteren, met luidere stem kan spreken en de ‘ruimte in kan nemen.’ De repetities voor de bevrijdingsvoorstelling Meisje van de linnenkamer zijn in volle gang.

Nog een keer. Mede-acteurs Stijn, Mijs, Gerbrich, Fabian, Puck en Roos springen weer op hun plek en Judith kijkt goedkeurend toe. ‘Daar komen de Duitsers!’ De spanning is nu al te voelen, hoewel er van kostuums en decor nog niets te zien is. En straks, eind maart, voegen de kinderen van groep 6 en 8 van de Menso Altingschool zich bij de repetities, zodat het Katwijkse tbc-ziekenhuis helemaal tot leven komt. Dat kinderziekenhuis was in 1940 in z’n geheel naar het Familiehotel verhuisd, omdat de kustlijn door de Duitsers werd omgebouwd tot Atlantikwall.

Het meisje van de linnenkamer is Joukje, in de voorstelling gespeeld door Mijs. Ze is 15 jaar en belandt in Paterswolde, nog ontdaan van alle verschrikkingen. De rode kruisvlaggen die hier hangen houden de bezetter op afstand. Die vlaggen zijn ook de redding voor de Joodse zuster Wever (gespeeld door Roos). In een voorstelling afgewisseld met prachtige liedjes wordt het verhaal van de bevrijding van Eelde-Paterswolde verteld, gebaseerd op de authentieke personages. We verklappen niet teveel, maar verdriet en ontroering, liefde en angst wisselen elkaar af. De website is open, u kunt tevens kaarten kopen bij Micadeau.

Er zijn drie voorstellingen:

  1. Vrijdag 17 april 19.30 uur
  2. Zaterdag 18 april 15.00 uur en
  3. Zaterdag 18 april 19.30 uur

Het Familiehotel bewaart nog altijd de menukaart van het Bevrijdingsdiner uit 1945. Dit diner (geen tulpenbollen!). Op vrijdag en zaterdag wordt dit diner voorafgaand aan de voorstelling geserveerd voor € 34,50.

U kunt voor kaarten én voor het diner reserveren op:

meisjevandelinnenkamer.nl

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief