Scholenprogramma

Datum activiteit 12 t/m 25 april 2024
Locatie Basisscholen Eelde-Paterswolde

Bezoek aan monument

Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen bezoeken in de week van 13 april en daarna een monument; De Duinen of het Lancastermonument. 

De Duinen 

We gaan in gesprek met de leerlingen over de gebeurtenissen rond dit monument bij De Duinen dat voor het huis van de toenmalig bewoners, de familie Meijer is geplaatst. Zij boden onderdak aan Hans van Hessen in hun boerderij, verborgen voor de Duitse bezetters. We geven een toelichting en leerlingen kunnen vragen stellen. 

Lancastermonument 

Lars van Dijk vertelt over de achtergrond van het monument en het verhaal van een van de vliegeniers van de Lancaster. 

We wensen jullie allen een leerzame dag!

Digitaal bordspel

Naast dit bezoek werken de leerlingen aan een digitaal bordspel. Leerlingen doen onderzoek naar de gebeurtenissen in Eelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand daarvan maken ze vragen, die ze verwerken in een interactief spel wat zij vervolgens gezamenlijk kunnen spelen.

Overig digitaal materiaal:
Eelder oorlogsverhalen met wandelingen

Een serie van 13 verhalen over de oorlog in Eelde, Paterswolde en Eelderwolde. Verhalen gemaakt op basis van feiten, gesproken en ondersteund met beeldmateriaal, verkrijgbaar in boekvorm, maar ook te zien op deze website en via de app Space Time Layers van NewNexus (te downloaden voor de smartphone in de Playstore of Appstore).
Anne Frank vlogt in nieuwe YouTube-serie

De Anne Frank Stichting zet elke week een aflevering van de serie Anne Frank Videodagboek op YouTube. Hierin leer je Anne kennen door haar vlogs, in plaats van door haar dagboek.
Lees- en luisterboeken

Je kunt je tot je 19e verjaardag gratis inschrijven bij de online bibliotheek voor lees- en luisterboeken. Ook voor onderwerpen geschiedenis en de bezettingstijd, zie bijvoorbeeld deze leesboeken, maar ook e-books in de categorie 9-12.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief